Liefde is soms ook loslaten...
- nickytimmermans
- May 31, 2024
- 3 min read

5 maart 2023
Bij trauma op de verbinding is leren luisteren naar je lichaam geen gemakkelijke opgaven. Ook al geeft het lichaam signalen af door trauma en je bent je daar van bewust.
Dan nog is het belangrijk dat je blijft kijken naar de draagkracht van jou lichaam hier in.
Als je door een nieuwe verbinding te veel word getriggerd zal er een groter gevoel van onveiligheid ontstaan waardoor stress toe zal nemen en je draagkracht minder groot zal worden.
Je kunt altijd proberen om samen hier doorheen te bewegen. Maar als dat niet lukt op dit moment omdat het te veel van je vraagt. En je partner ook nog niet helemaal stabiel staat waardoor hij/zij de veiligheid in de verbinding niet helemaal kan waarborgen, wat voor nog meer onveiligheid zorgt en je op die manier juist uitverbinding raakt met jezelf.
Is hier 'liefde is soms ook los laten' op zijn plek.
We zijn geneigd om een relatie kosten wat kost in stand te houden we willen er alles aan doen om liefde te behouden.
Maar liefde is ook, elkaar zien en accepteren dat het zonder elkaar verder gaan op dat moment de beste keuze is voor beide.
Vaak zie je dat mensen die een soort gelijk iets mee hebben gemaakt in het leven naar elkaar toetrekken.
Het zijn magneten ze resoneren met elkaar ze voelen een diepe connectie met elkaar. Maar komen er in de relatie vaak achter dat zij beiden werkt te doen hebben als het gaat over verbinden. De een gaat wankelen en de ander wankelt mee ze kunnen niet helemaal terug vallen op zichzelf en hebben de ander daar in nodig. Wat zorgt voor een afhankelijkheidsrelatie in plaats van een relatie die gebaseerd is op vertrouwen en verbinding. Zij versterken niet het vertrouwen in elkaar maar houden elkaar vast vanuit angst, wat er ook voor zorgt dat zij langer in de relatie blijven als dat eigenlijk goed is voor hen. Soms moeten zij apart van elkaar aan de weg timmeren om een zuivere verbinding te kunnen creëren samen. Wanneer dat samen niet lukt omdat de een nog niet is waar de ander is kunnen zij dat proces niet forceren. Maar blijven in de situatie zoals deze is is voor beiden niet goed en levert veel stres op. Soms raken zij gewend aan de stres en is de angst om aan te komen in hun eigen leegte groter als de last die zij ervaren in de relatie dus blijven zij in een situatie die niet goed is voor hen.
Ze raken de verbinding met zichzelf volledig kwijt waardoor zij psychische en lichamelijke problemen kunnen ervaren. Ze komen terecht in een afhankelijkheid, door de psychische klachten die ontstaan uit deze binding voelen zij zich kwetsbaarder wat het gevoel van afhankelijkheid alleen maar vergroot. Zij hebben het gevoel niet zonder hun partner te kunnen zijn omdat de dreigende leegte boven hun hoofd hangt van de onverbondenheid die zij ervaren. Als zij weg gaan voelen zij zich verloren zij blijven verscheurd achter.
Wanneer zij de moed hebben toch weg te gaan uit deze situatie zullen zij aan komen bij zichzelf, wat een pijnlijke waarheid kan zijn als je de verbinding met jezelf mist door dat er trauma aanwezig is in je lichaam. De verbinding aan gaan met jezelf betekend voelen wat daar zit. Samen uit verbinding zijn kan heel verbonden voelen, maar zorgt uiteindelijk voor veel stres in de relatie. Door dat zij elkaar continu triggeren in trauma , stijgt het gevoel van onveiligheid door stress in het lichaam en verliezen zij steeds vaker het contact met hun eigen lichaam wat zorgt voor een dissociatie, wat de kans op, angstklachten, depressie, psychoses, psychische verwardheid en paniekaanvallen of verslaving vergroot.
De uitdaging hier is dat beiden werken aan hun eigen trauma’s en op die manier de verbinding herstellen met hun eigen lichaam. Zodat zij de verbinding echt aan kunnen gaan met de ander. Want je kunt je pas echt goed verbinden als je verbonden bent met jezelf. en op die manier kun je de veiligheid in je relatie waarborgen omdat je dan pas ECHT aanwezig bent.
Comments